Perubahan dibawah Kerajaan Pakatan Rakyat

20 Mei 2009 at 3:18 am

Selangor

Pelaksanaan Fasa 1 Merakyatkan ekonomi Selangor (MES) dimulakan sebaik memenangi pilihanraya 2008.

Memberikan air percuma sebnyak 20 meter padu pertama kepada rakyat selangor.

Memberi bantuan RM1000 kepada anak selangor yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPT bagi ibubapa yang bergaji RM1500 kebawah.Bantuan ini akan diperluaskan kepada semua rakyat tanpa mengira gaji pada masa hadapan.

Mengarahkan Pihak berkuasa Tempatan menanguhkan perobohan rumah setinggan sehingga satu penyelesaian dapat dicapai oleh semua pihak.langkah ini sangat berbeza berbanding dengan kerajaan sebelum ini.

Memberi bantuan kepada mana-mana bayi yang dilahirkan dinegeri selangor sebanyak RM100 kepada ibubapa yang bergaji RM1500 kebawah sebagai tanda penghargaan kerana menjadi rakyat Selangor.Bantuan ini akan diperluaskan kepada semua rakyat tanpa mengira gaji pada masa hadapan.

Mewujudkan royalti pasir untuk rakyat.Yang mana pendapatan yang diperolehi hasil jualan pasir di selangor akan disalurkan kepada rakyat dalam pelbagai cara.Contohnya sebagai bantuan kepada pelajar dari keluarga daif, golongan orang kurang upaya, dan warga emas yang tidak mempunyai pencen untuk menyara hidup.

Memberi beras percuma. Golongan miskin berpendapatan bawah RM1,500 sebulan di Selangor akan mendapat bantuan beras bagi menampung kenaikan harga makanan ruji itu.kerajaan selangor akan membeli RM500,000 beras untuk diberikan kepada golongan miskin dalam negeri Selangor.

Menaikkan tarif kadar miskin kepada RM1,500. Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata tarif lama itu tidak lagi relevan kerana hampir 90 peratus penduduk di negeri itu tinggal di kawasan perbandaran.Sehubungan itu, rakyat berpendapatan kurang RM1,500 sebulan dan mempunyai lima isi rumah layak memohon pelbagai bantuan kebajikan yang disediakan kerajaan negeri. Antara bantuan yang layak dimohon rakyat yang berada di bawah garis kemiskinan itu adalah insentif RM1,000 bagi pelajar melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi dan beras percuma.

Mewujudkan Tabung Pendidikan Anak-Anak Pekerja Ladang.

Pelaksanaan Fasa 2 MES dimulakan pada Januari 2009. Fasa 2 ini mempunyai enam (6) program yang memberi manfaat kepada kakitangan kerajaan, orang kurang upaya dan anak-anak yatim. Fasa 2 mengandungi program-program yang berikut:

Cuti Bersalin Selama 90 Hari kepada Wanita Bekerja. Program ini dirangka berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 15 Tahun 2007 (Kemudahan Cuti Menjaga Anak), yang menyatakan seseorang kakitangan awam boleh mengambil cuti tambahan tanpa gaji sebanyak 1,825 hari (5 tahun) sepanjang tempoh perkhidmatan. Tempoh cuti bersalin yang diguna pakai pada masa sekarang berjumlah 60 hari. Bagi tujuan ini, Kerajaan Negeri masih mengkaji cadangan memberikan tambahan cuti sebanyak 30 hari lagi sebagai cuti tanpa gaji dengan membayar elaun gantian gaji penuh sebulan.

Cuti 14 Hari Kepada Suami Yang Isterinya Bersalin. Seorang pekerja lelaki boleh diberi Cuti Tanpa Rekod selama 7 hari jika isterinya bersalin dan dicadangkan diberi pilihan untuk tambahan cuti selama 7 hari lagi.

Pertimbangan Cuti Sebulan kepada Wanita yang Kematian Suami. Kehilangan ketua keluarga sememangnya memberi kesan yang mendalam kepada insan yang ditinggalkan. Justeru itu, Kerajaan Negeri begitu prihatin terhadap keadaan ini dan bercadang memberi sebulan cuti kepada wanita yang kematian suami. Elaun bagi gantian gaji penuh sebulan bagi kakitangan wanita yang berstatus tetap atau kontrak juga layak diterima oleh balu tersebut. Perkara ini pun sedang dalam kajian.

Caruman Takaful kepada Orang Kurang Upaya dan Anak Yatim. Satu skim Caruman Takaful kepada warga emas sudahpun dilancarkan dalam Fasa 1 Agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor. Kini, skim seumpama difikirkan wajar diwujudkan bagi memberi pembelaan kepada golongan orang kurang upaya dan anak yatim. Sehubungan itu, skim Caruman Takaful kepada Orang Kurang Upaya Dan Anak Yatim diwujudkan dalam Fasa 2 Agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor.

Bantuan kepada Peniaga Muda. Kerajaan Negeri memang menggalakkan golongan muda menceburi bidang perniagaan. Sehubungan itu, Kerajaan sedia memberi bantuan dalam bentuk kewangan, infrastruktur, latihan dan nasihat kepada golongan muda yang berhasrat menceburi bidang perniagaan. Di samping itu, disediakan kursus bagi para belia mendapatkan bantuan pembiayaan daripada Kerajaan Persekutuan.

Bimbingan Perniagaan kepada Belia. Kerajaan memandang serius terhadap masalah pengangguran yang sedang dihadapi oleh masyarakat kita pada masa ini. Oleh yang demikian, usaha-usaha bimbingan dalam bidang perniagaan daripada Kerajaan Negeri kepada belia dijangka mampu merubah pemikiran generasi muda ini kepada bentuk yang bersesuaian dengan kehendak masyarakat majmuk.

Menyediakan tabung anak-anak ibu tunggal. Kerajaan negeri Selangor dengan kerjasama Jabatan Agama Islam (Jais) telah menyediakan tabung membantu anak-anak ibu tunggal yang tidak diberi nafkah oleh bapa mereka.Bagaimanapun, kata exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail tabung itu berbentuk pinjaman kerana tanggungjawab memberi nafkah kepada anak-anak tersebut tetap dipikul oleh bapa. “Pihak Jais membantu tetapi dalam masa yang sama bapa kena membayar hutang dan mereka tidak boleh lepas begitu sahaja.

Menghapuskan sewa tapak pasar malam di seluruh negeri Selangor. Jumlah sewa tapak yang dikenakan sebelum ini RM50 sebulan.

Menyediakan tuisyen percuma. Sebanyak 3.45 juta diperuntukkan untuk membiayai 100 pelajar di setiap DUN. Pelajar yang terdiri daripada keluarga berpendapatan bulanan RM1,500 kebawah boleh menerima program ini.

Pembangunan Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) diteruskan dengan fasa 3 dan 4. InsyaAllah dilaksanakan dalam tahun ke 3 dan 4 pemerintahan Pakatan rakyat di Selangor.

Fasa 3

Bantuan kewangan jagaan anak-anak RM75 seorang

Bantuan kewangan Pra-Sekolah anak-anak RM50 seorang.

Fasa 4

Bantuan kewangan perkahwinan

Elaun ibu tunggal

Elaun istimewa suri rumah

Transparency puji Selangor.Presiden Transparency International Malaysia, Datuk Paul Low berkata sikap kepimpinan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dalam memacu Selangor jelas menunjukkan kerajaan negeri ini merupakan kerajaan yang adil dan telus mencakupi semua aspek.

“Saya yakin MB Selangor mempunyai kehendak politik yang kuat untuk memerangi rasuah sebagaimana yang ditunjukkannya di Selangor,” kata Paul dalam satu sidang media selepas mengumumkan Indeks Persepsi Rasuah 2009.

Memulihkan rumah terbengkalai.Melalui Penasihat ekonomi Selangor Dato Seri anwar Ibrahim, sebanyak 300 biji rumah terbengkalai dipulihkan. Dizaman BN sebanyak 144 projek terbengkalai ditinggalkan, kini bibawah kerajaan pakatan rakyat ia dalam proses pemulihan dengan suntikan modal 5 bilion.

Menyewa rumah di Projek Perumahan Rakyat atau PPR tanpa membayar deposit. Dibawah kerajaan BN deposit sehingga RM1050 perlu dibayar kepada mereka yang hendak menyewa rumah PPR. Deposit ini akan dikurangkan dan boleh dibayar secara ansuran. Skim ini adalah terbuka kepada mereka yang berpendapatan rendah. Kelayakannya adalah sama seperti mereka yang ingin memohon pengurangan sewa rumah PPR dari RM250 kepada RM124. Selain dari itu, permohonan untuk menyewa rumah PPR dan permohonan untuk membayar sewa RM124 boleh dibuat secara rentak. Sebelum ini penyewa akan memasuki rumah terlebih dahulu sebelum dibenarkan membuat permohonan pengurangan sewa.

Memperkenal buku teks percuma untuk murid SAR mulai 2011. Semua pelajar sekolah rendah agama di Selangor baik  dari keluarga miskin ataupun sebaliknya bakal menerima pinjaman buku teks mulai tahun 2011. Skim pinjaman buku teks ini mengutamakan mereka yang berpendapatan rendah iaitu bawah RM1,500 tetapi jika peruntukan mencukupi,  semua golongan akan menerima kemudahan itu.

Perak

Lebih 60,000 penduduk kampung baru dan tersusun di negeri ini akan memperoleh geran pemilikan kekal ke atas tanah yang didiami apabila kerajaan negeri membuat keputusan membenarkan mereka memiliki tanah tersebut.Sebelum ini mereka dinafikan hak mendapat geran tanah sewaktu dibawah kerajaan BN sejak berpuluh tahun.Setiap kali pilihanraya mereka dijanjikan geran tetapi selepas itu isu itu terus menyepi.

Memberikan semula bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) setelah peruntukannya dihentikan oleh kerajaan UMNO/BN.

Mempekenalkan sistem undi untuk memilih ketua kampung tradisional di seluruh negeri perak.

MB Perak umum bantuan RM1 juta untuk golongan miskin, ibu tunggal.Menurut beliau lagi, peruntukan RM1 juta itu bagi bantuan kepada 5,000 golongan miskin tegar dan ibu tunggal di mana setiap mereka akan mendapat bantuan 30 kilo beras, lima kampit gula, dua kilo minyak masak dan duit belanja dapur RM100.

Kerajaan Negeri Perak akan membekalkan 20 meter padu air percuma kepada penduduk miskin yang berpendapatan kurang daripada RM750 sebulan bermula Ogos ini 2008.

Kerajaan negeri juga memberi ganjaran RM1,000 seorang kepada anak negeri ini yang berjaya melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Meluluskan 1000 hektar tanah kepada SAR dan SRJK Cina untuk diusahakan penanaman sawit.

RM 1 Juta diperuntukan untuk Takaful Kifalah kepada warga emas berusia 65 tahun ke atas, setiap waris akan diberi sumbangan RM 1000 bagi meringankan beban pengebumian jenazah.

RM 4.88 juta pula diperuntukan untuk menaikan elaun bulanan Ketua Kampung dari RM 200 ke RM 400, dan elaun Setiausaha JKKK sebanyak RM 200 sebulan.

Menubuhkan Tabung Khas Kebajikan Rakyat dengan memperuntukan RM 2 juta. Tabung ini ditubuhkan bagi tujuan membantu dan memelihara kebajikan rakyat yang menghadapi kesusahan seperti mengalami penyakit kronik, anak-anak yatim, ibu tunggal, kebajikan ahli keluarga mangsa ISA, warga tua dan Orang Kurang Upaya (OKU), menaikkan bantuan kebajikan kepada rakyat yang benar-benar memerlukan mengikut kategori dengan kadar minimum RM 200 dan tidak melebihi RM 400.

Menubuhkan Tabung Pinjaman Perniagaan Kecil tanpa faedah bagi membantu ibu tunggal menceburi perniagaan kecil dan juga peniaga-peniaga kecil dengan peruntukan sebanyak RM 1 juta.

RM 2 Juta diperuntukan kepada Urusetia Hal Ehwal Bukan Islam bagi tujuan membantu orang-orang bukan Islam dalam menjalankan dan mengamalkan aktiviti kebudayaan, keagamaan serta pendidikan.

Meluluskan 138 kawasan Rancangan Perkampungan Tersusun (RPT) khas untuk setinggan yang melibatkan kawasan seluas 4,299 ekar dan boleh menyediakan 34,392 lot tapak rumah. Ini bermakna 34 ribu lebih rakyat yang menempati kediaman setinggan akan memiliki tapak rumah untuk didirikan rumah kediaman.

MB membatalkan kesemua aktiviti pembalakan dan perladangan di kawasan ornag asli di sekitar gopeng yang menjejaskan 2000 penduduk ornag asli.

Exco perak mengumunkan pemulangan kira-kira 400 ekar tanah nenek mpyang orang asli yang diperuntukan sebagai kawasan pembalakan oleh kerajaan BN sebelum ini di mukim Teja dekat Gopeng.

Kerajaan perak memulangkan kira-kira 500 ekar tanah nenek moyang orang asli di kampung Chang Sungai Gepai di Bidor.

Menaikkan tabung pusingan bencana alam dari RM30 ribu ke RM50 di setiap Daerah.

Mengurangkan perbelanjaan semasa mesyuarat atau sebarang program yang dianjurkan atas nama kerajaan negeri.Kos jamuan teh dihadkan kepada RM4.00 seorang, manakala jamuan makan dihadkan dari RM45 kepada RM10-15 sahaja sebagai langkah berjimat cermat.

Kedah

Menurunkan cukai tanah. Penurunan tersebut melibatkan 3 kategori tanah antara 25% dan 75% mulai tahun 2009.

Mengumunkan kenaikkan elaun guru kafa.

Menubuhkan tabung pelajaran bagi pelajar miskin.

Menteri besar menolak peruntukan membaiki pagar rumah peribadinya.Beliau kini memilih untuk dirumahnya sendiri.

Menteri Besar memotong pendapatannya berjumlah RM10,000 dan disalurkan kepada agensi-agensi kerajaan.

Gaji semua exco kedah dipotong sebanyak 5% untuk disumbangkan kepada Tabung Tunku Mahmud iaitu Tabung untuk golongan miskin.

Menurunkan kos jamuan sempena program rasmi di kediaman MB kepada RM10 seorang berbanding RM90 dizaman BN.Ianya bagi mengamalkan sikap berjimat cermat.

Mengubah penggunaan lebihan wang kerajaan daripada melakukan lawatan dizaman BN kepada perkara dengan keperluan rakyat seperti membaiki surau, membaiki jambatan dan apa keperluan yang kecil yang kesemuanya berjumlah hampir RM1 juta.

HASIL NEGERI MENINGKAT 205 %-Menurut Laporan Audit Negara 2008, Kedah telah berjaya meningkatkan hasil sehingga 205 peratus berbanding tahun 2007. Ini merupakan satu kejayaan yang amat membanggakan bagi sebuah negeri yang berada di kawasan konservatif.

Hasil hutan selama ini diperoleh antara RM 7 juta hingga RM 8 juta setahun, pada saiz hutan yang sama, tetapi di bawah polisi baru, iaitu tender terbuka, siapa pun  yang mahu buat tender dia kena buat secara terbuka, maka dengan itulah hasil melambung sehingga RM 28 juta hingga RM 30 juta, dasar ini diteruskan, untuk tahun 2009, kedah telah capai RM 35 juta,”

Bantuan khariat kematian semua kaum di Kedah. Mulai tahun 2010, golongan miskin semua kaum di Kedah akan menerima bantuan RM500 melalui khairat kematian ‘kifalah’ bagi pengurusan jenazah anggota keluarga mereka yang meninggal dunia.

Melarang papan iklan yang tidak menutup aurat. Ia bertepatan dengan syariat islam.

Memberikan hak milik tanah kepada peserta di 9 tanah rancangan Felcra

dan 7 rancangan Felda diseluruh kedah yang telah mengusakan tanah mereka selama 20 tahun.

Pulau Pinang

Memberikan bantuan kewangan kepada sekolah Agama Rakyat yang dihentikan oleh BN.

Menaikkan elaun guru kelas fardu ain sebanyak RM50 mulai 1 April 2008

Semua cukai tanah melibatkan sekolah bantuan modal dan Sekolah agama rakyat dikecualikan kerajaan negeri.

Memberi sumbangan RM100 kepada warga emas di P.Pinang yang berumur 60 tahun keatas.

Perkasakan Rakyat :

1. Inisiatif memberikan wi-fi percuma di seluruh Pulau Pinang kearah mewujud kan rakyat celik komputer dan negeri wi-fi pertama di Malaysia;

2. Menubuhkan sebuah Hab Pendidikan seluas 200 ekar demi menjayakan impian Pulau Pinang sebagai pusat pendidikan cemerlang yang akan menjadi inkubator bagi membangunkan modal insan, kemahiran dan ilmupengetahuan;

3. Pengiktirafan dan wang ganjaran kepada
pelajar cemerlang SPM dan STPM serta memartabatkan para huffaz yang selama ini tidak pernah diberikan status melalui penganugerahan, pengiktirafan sijil dan penghargaan wang khas;

4. Menubuhkan Majlis Sains Pulau Pinang yang dipandu oleh industri untuk menjadikan Pulau Pinang sebuah pusat kecemerlangan kejuruteraan dan sains;

5. Menyalurkan bantuan kewangan sebanyak RM97,000 (secarapurata) kepada Sekolah Agama Rakyat, RM60,000 (secarapurata) kepada sekolah Cina dan RM63,000 (secarapurata) kepada sekolah Tamil dimana jumlah peruntukan tahunan adalah menjangkau RM11.3 juta;

6. Menyediakan tanah untuk pembinaan Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil dengan kos pembinaannya ditanggung oleh Kerajaan Persekutuan;

7. Menangani diskriminasi terhadap golongan kaum wanita dengan melancarkan program kesaksamaan jantina dan melantik wanita-wanita berkebolehan seperti Ar. Hajah Patahiyah binti Ismail sebagai Yang di Pertua Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) wanita yang pertama di Semenanjung Malaysia, Hajah Rohani binti Hassan sebagai Pegawai Daerah wanita yang pertama di Pulau Pinang, Puan Wan Zailena sebagai Pengurus Besar Invest Penang, Cik Ooi Geok Ling sebagai Pengarah Urusan Penang Global Tourism dan Dr. Judy Shoba Naidu a/p Robert Rajah sebagai Pengarah Perkhidmatan Perbandaran, MPPP;

8. Menyediakan kemudahan mesra Orang Kurang Upaya (OKU) di mana Pulau Pinang telah diperakukan oleh Program Pembangunan Bangsa-bangsa Bersatu (UNDP) sebagai negeri yang mempunyai kemudahan OKU terbaik di Malaysia;

9.Menyediakan peruntukan dana bagi memperoleh tanah dan kubur untuk masjid serta menyediakan tempat beribadat kepada penganut bukan Islam;

10. Menubuhkan pusat wanita dan pusat jagaan kanak-kanak supaya golongan wanita dapat berdikari serta mempunyai peluang untuk bekerja dan mengejar impian kerjaya mereka.

Perkuasakan Rakyat:

1. Negeri pertama di Malaysia yang berhasrat mengembalikan hak undi ketiga kepada rakyat dengan memberi kuasa kepadaSuruhanjaya Pilihan Raya supaya mengadakan pilihanraya kerajaan tempatan di Pulau Pinang;

2. Pulau Pinang adalah negeri pertama di dalam sejarah Malaysia yang mendapat pengiktirafan Transparency International kerana urustadbir CAT yang telah berjaya menukarkan anggaran defisit Belanjawan 2008 dari RM35 juta kepada lebihan rekod sebanyak RM88 juta dan anggaran Belanjawan 2009 dari defisit RM 40 jutakepada lebihan sebanyak RM77 juta;

3. Pulau Pinang adalah negeri pertama yang mengamalkan sistem tender terbuka dan pembelian kerajaan melalui internet (e-tender). Sistem ini telah mengurangkan pembaziran, membanteras amalan rasuah, menjimatkan perbelanjaan sebanyak RM20 juta setahun, termasuk mengurangkan kos pengurusan sisa pepejal sebanyak 45 peratus;

4. Langkah anti-rasuah seperti ‘Hadiah Integriti’ sebanyak RM10,000 kepada pegawai kerajaan yang berani tampil kedepan untuk membongkar segala bentuk penyelewengan serta Hadiah Kreativiti dan Inovasi sebanyak RM10,000 untuk mengurangkan/ mempermudahkan prosedur bagi meningkatkan keberkesanan pentadbiran kerajaan;

5. Menjadi Negeri Hijau pertama di Malaysia yang menjalankan kempen pemuliharaan alam sekitar seperti ‘Hari Tanpa Beg Plastik’ bagi mengurangkan penggunaan beg plastik, EM mudballs bagi membersihkan sungai dan parit serta memperkenalkan Indeks Bangunan Hijau (GBI) dalam melestarikan keindahan alam sekitar;

6. Membatalkan projek-projek kroni BN, contohnya Penang Global City Centre (PGCC) yang bernilai RM25 bilion dan membongkarkan skandal penyelewengan tanah Tang Hak Ju sebanyak RM40 juta;

7. Berjaya dalam memelihara, memulihara dan mempromosi George Town sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO dengan menghadkan ketinggian bangunan kepada 18 meter;

8. Menunjukkan ketegasan dalam menentang undang-undang zalim yang mencabuli prinsip hak asasi manusia dengan mendirikan papantanda ‘Tak Nak ISA’ yang pertama di Malaysia serta menggalakkan kebebasan bersuara dengan menyediakan Sudut Pidato;

9. Kerajaan Pakatan Rakyat telah menambahkan peruntukan kepada hal-ehwal agama Islam daripada RM12.5 juta pada tahun 2008, tahun terakhir BN memerintah, kepada RM20.5 juta pada tahun 2009 dan RM24.3 juta pada tahun 2010 serta memastikan tempat ibadat untuk penganut bukan Islam; dan

10. Pemasangan CCTV dan program kepolisan komuniti untuk mengurangkan kadar jenayah dan menjaga ketenteraman awam.

Perkayakan Rakyat:-

1. Negeri pertama di Malaysia yang berjaya membasmi miskin tegar dalam masa setahun dan memastikan setiap keluarga memperolehi bantuan RM500 sebulan melalui program Rakan Anti Kemiskinan (RAK) ;

2. Memberi pengiktirafan dan penghargaan RM100 setahun kepada semua warga emas melebihi 60 tahun yang bermastautin di Pulau Pinang, bermula pada 20 Mac 2010;

3. Memberi RM1,000 kepada waris warga emas yang menjaga orang tua mereka, bermula pada pertengahan tahun 2010;

4. Memperuntukkan RM3 juta bagi pinjaman mikro kredit tanpa faedah sehingga jumlah maksimum sebanyak RM5,000 untuk rakyat miskin, terutamanya ibu-ibu tunggal;

5. Dalam tahun 2008-2009, memberi rebet bekalan air sebanyak RM100 sekeluarga untuk 170,000 buah keluarga susah yang berpendapatan sederhana dan rendah dengan jumlah peruntukan sebanyak RM17 juta;

6. Rebet bekalan air sebanyak 50% bagi semua tempat-tempat ibadat diPulau Pinang;

7. Memperuntukkan RM10 juta untuk mengadakan Pusat Latihan dan Bantuan Kerjaya (CAT) bagi membantu mereka yang telah dibuang kerja atau mencari kerja;

8. Membatalkan semua saman dan kompaun meletak kereta dan lesen penjaja yang dikeluarkan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP) sebelum 8 Mac 2008;

9. Diskaun bayaran lesen sebanyak 50% kepada semua penjaja dan nelayan di Pulau Pinang mulai 2010; dan

10. Menghulurkan bantuan kebajikan kepada mangsa kebakaran, banjir dan bencana alam dalam tempoh 24 jam.

Advertisements

Entry filed under: 326143.


Kalendar

Mei 2009
I S R K J S A
     
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Most Recent Posts


%d bloggers like this: